PRZEPISY

PANNA COTTA - ulubiony deser moich gości.




450 ml śmietany kremówki ( używam łowicką tortową)
4 łyżki miałkiego cukru
pół laski wanilii
3 listki żelatyny
owoce do przybrania

1. Śmietankę gotuję z cukrem i wanilią (przekrojoną wzdłuż) na małym ogniu
2. Listki żelatyny namaczam w zimnej wodzie aż spęcznieją, następnie odciskam z nich nadmiar wody
3. Rozpuszczam żelatynę w zagotowanej śmietance i wlewam do miseczek.
4. Jak przestygnie wkładam do lodówki na parę godzin.
5. Przed podaniem wyciągam z miseczek i dekoruję :)
                                                                                   ...




                                                                            
SNIEŻNE KULE - ciastka idealne do kawy.

  

220g miękkiego masła
50g cukru pudru
1 żółtko
350g mąki pszennej
120g mielonych migdałów
cukier puder do posypania

1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
2. Dodajemy żółtko, mąkę i zmielone migdały cały czas ucierając.
3. Masę zawijamy w folię do żywności w wkładamy do lodówki na 20 min.
4. Formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając odstępy
5. Pieczemy 20 min w 190st.C. Kule mają być lekko zarumienione.
6. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia! Gorące są bardzo kruche.
7. Obsypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego :)

CIASTO DROŻDŻOWE 







1 kg mąki przesianej przez sito
30 dkg cukru
20 dkg masła
cukier z prawdziwą wanilią- łyżka
6 żółtek
1 całe jajko do posmarowania wierzchu ciasta
0,5 l mleka
7 dkg świeżych drożdży
opcjonalnie rodzynki i skórka pomarańczowa

1. Mleko podgrzać- ma być letnie
2. Masło rozpuścić na maleńkim ogniu
3. Robimy zaczyn: troszkę letniego mleka, łyżka cukru, łyżka mąki- to trzeba wymieszać i odstawić. Zaczyn powinien urosnąć :)
4. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
5. Dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże, letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję.
6. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy dalej.
7. Dodajemy rodzynki oprószone mąką, skórkę pomarańczową i zostawiamy ok 1 godziny do wyrośnięcie.

Kruszonka:
100 g masła
200 g mąki
100 g cukru

Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na blachę, która jest wysmarowana masłem i obsypana mąką.
Smarujemy wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.
Piekarnik ustawiamy na termoobieg na temp 200 st. C.





PYSZNA SAŁATKA NA LATO.



Marchew pokrojona w cienkie paski (najlepiej obierakiem)
Zielony ogórek
Rzodkiewka
Fenkuł
Czerwona cebula
Natka pietruszki
Koperek
Sos: oliwa z pierwszego tłoczenia, sok z cytryny, sól, pieprz




GRZANIEC.
- czerwone, wytrawne wino
- pomarańcza
- cytryna
- limonka
- 100 g cukru
- wanilia laska
- cynamon kora
- anyż
- goździki
- 100 ml rumu

Do garnka wsyp cukier, dodaj przyprawy, wlej trochę wina i zagotuj... Dodaj resztę wina, obraną skórkę z pomarańczy, cytryny i limonkę pokrojoną na cząstki. Podgrzewaj. Dodaj rum i sok z połowy pomarańczy. Podawaj na gorąco :)




PĘCZAK Z WARZYWAMI


- pęczak
- pomidory
- papryka
- awokado
- cukinia
- czerwona cebula
- natka pietruszki
- mięta
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Smacznego!




FRANCUSKIE NALEŚNIKI, CIENIUTKIE I CHRUPIĄCE.

Ciasto:
- trzy lekko ubite jajka
- 280 g mąki
- 720 ml mleka ( najlepiej tłustego)
- 120 ml wody
- 2 łyżki stopionego masła (należy to zrobić na malutkim ogniu, żeby nie przypalić masła)
- tłuszcz do smażenia ( ja używam masło klarowane, odrobinkę)

Wsyp mąkę do miski, dodaj lekko ubite jajka. Dolewaj mleko a potem wodę wszystko mieszając.
Dodaj roztopione masło i szczyptę soli.
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki.
Daj ciastu odpocząć co najmniej godzinę w lodówce przed smażeniem, wtedy będzie bardziej aksamitne.
Naleśniki smażę na ceramicznej patelni do naleśników.

Moje dzieci najbardziej lubią naleśniki z syropem klonowym, a Rafał z białym serem śmietankowym ze Strzałkowa i pomarańczową konfiturą :)
Smacznego!




BROWNIE.

- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 100g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 100g orzechów( ja używam laskowe)

Piekarnik ustawiam na termoobieg/180 st. Pieczenie 25 min.
Formę 25 cm/25 cm trzeba wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Czekoladę rozpuścić z masłem w naczyniu w kąpieli wodnej.
Orzechy lekko rozdrobnić.
Jajka ubić z cukrem, żeby były jasne i puszyste. Dodać mąkę i pomalutku dodawać rozpuszczoną z masłem czekoladę.
Delikatnie wymieszać. Dodać orzechy.


Smacznego!




PIECZONE BATATY Z MARCHEWKĄ.

Świetny dodatek do mięs…
Skropione oliwą, posypane grubą solą i upieczone. Genialne jako dodatek do wołowiny, kaczki…
Bataty mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki ;)