KUCHNIA

Szarlotka


kruche ciasto:

30 dkg mąki
10 dkg cukru
1 duże żółtko
20 dkg masła
szczypta soli

jabłka:
1-1,5 kg szarej renety
cukier do smaku
cynamon

Zagnieść szybko składniki na ciasto w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30 min.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki i przesmażyć dodając cukier i cynamon. 
Ciasto podzielić na pół, jedną część rozwałkować i wyłożyć nim blachę wcześniej posmarowaną masłem i obsypaną mąką. Ponakłuwać widelcem i piec w temp 190 st. C ok 10 min ( do lekkiego przyrumienienia).
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nim masę jabłkową.
Piec ok 30 min w temperaturze 190 st. C.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub podawać na gorąco z bitą śmietaną i gałką lodów :)

Banana bread

Składniki:
3 dojrzałe banany
2 duże jajka
280 g mąki ( 2 cups)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
225 g cukru (1 cup)
gorzka czekolada, orzechy
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
8 łyżek masła
63 ml mleka

Wszystkie składniki połączyć mikserem, piec ok 30 min w piekarniku 170 st C/ termoobieg.


PANNA COTTA - ulubiony deser moich Gości.

panna cotta


450 ml śmietany kremówki ( używam łowicką tortową)
4 łyżki miałkiego cukru
pół laski wanilii
3 listki żelatyny
owoce do przybrania

1. Śmietankę gotuję z cukrem i wanilią (przekrojoną wzdłuż) na małym ogniu
2. Listki żelatyny namaczam w zimnej wodzie aż spęcznieją, następnie odciskam z nich nadmiar wody
3. Rozpuszczam żelatynę w zagotowanej śmietance i wlewam do miseczek.
4. Jak przestygnie wkładam do lodówki na parę godzin.
5. Przed podaniem wyciągam z miseczek i dekoruję :)
                                                                                   
                                                                            

ŚNIEŻNE KULE - ciastka idealne do kawy.

śnieżne kule

  

śnieżne kule

220g miękkiego masła
50g cukru pudru
1 żółtko
350g mąki pszennej
120g mielonych migdałów
cukier puder do posypania

1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
2. Dodajemy żółtko, mąkę i zmielone migdały cały czas ucierając.
3. Masę zawijamy w folię do żywności w wkładamy do lodówki na 20 min.
4. Formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając odstępy
5. Pieczemy 20 min w 190st.C. Kule mają być lekko zarumienione.
6. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia! Gorące są bardzo kruche.
7. Obsypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego :)


CIASTO DROŻDŻOWE.

ciasto drożdżowe

ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe

1 kg mąki przesianej przez sito
30 dkg cukru
20 dkg masła
cukier z prawdziwą wanilią- łyżka
6 żółtek
1 całe jajko do posmarowania wierzchu ciasta
0,5 l mleka
7 dkg świeżych drożdży
opcjonalnie rodzynki i skórka pomarańczowa

1. Mleko podgrzać- ma być letnie
2. Masło rozpuścić na maleńkim ogniu
3. Robimy zaczyn: troszkę letniego mleka, łyżka cukru, łyżka mąki- to trzeba wymieszać i odstawić. Zaczyn powinien urosnąć :)
4. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
5. Dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże, letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję.
6. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy dalej.
7. Dodajemy rodzynki oprószone mąką, skórkę pomarańczową i zostawiamy ok 1 godziny do wyrośnięcie.

Kruszonka:
100 g masła
200 g mąki
100 g cukru

Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na blachę, która jest wysmarowana masłem i obsypana mąką.
Smarujemy wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.
Piekarnik ustawiamy na termoobieg na temp 200 st. C.


PYSZNA SAŁATKA NA LATO.

pyszna sałatka


Marchew pokrojona w cienkie paski (najlepiej obierakiem)
Zielony ogórek
Rzodkiewka
Fenkuł
Czerwona cebula
Natka pietruszki
Koperek
Sos: oliwa z pierwszego tłoczenia, sok z cytryny, sól, pieprz


GRZANIEC.

dobry grzaniec
- czerwone, wytrawne wino
- pomarańcza
- cytryna
- limonka
- 100 g cukru
- wanilia laska
- cynamon kora
- anyż
- goździki
- 100 ml rumu

Do garnka wsyp cukier, dodaj przyprawy, wlej trochę wina i zagotuj... Dodaj resztę wina, obraną skórkę z pomarańczy, cytryny i limonkę pokrojoną na cząstki. Podgrzewaj. Dodaj rum i sok z połowy pomarańczy. Podawaj na gorąco :)


PĘCZAK Z WARZYWAMI.


pęczak z warzywami

- pęczak
- pomidory
- papryka
- awokado
- cukinia
- czerwona cebula
- natka pietruszki
- mięta
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Smacznego!


FRANCUSKIE NALEŚNIKI, CIENIUTKIE I CHRUPIĄCE.


francuskie naleśniki
Ciasto:
- trzy lekko ubite jajka
- 280 g mąki
- 720 ml mleka ( najlepiej tłustego)
- 120 ml wody
- 2 łyżki stopionego masła (należy to zrobić na malutkim ogniu, żeby nie przypalić masła)
- tłuszcz do smażenia ( ja używam masło klarowane, odrobinkę)

Wsyp mąkę do miski, dodaj lekko ubite jajka. Dolewaj mleko a potem wodę wszystko mieszając.
Dodaj roztopione masło i szczyptę soli.
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki.
Daj ciastu odpocząć co najmniej godzinę w lodówce przed smażeniem, wtedy będzie bardziej aksamitne.
Naleśniki smażę na ceramicznej patelni do naleśników.

Moje dzieci najbardziej lubią naleśniki z syropem klonowym, a Rafał z białym serem śmietankowym ze Strzałkowa i pomarańczową konfiturą :)
Smacznego!


BROWNIE.

brownie

- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 100g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 100g orzechów( ja używam laskowe)

Piekarnik ustawiam na termoobieg/180 st. Pieczenie 25 min.
Formę 25 cm/25 cm trzeba wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Czekoladę rozpuścić z masłem w naczyniu w kąpieli wodnej.
Orzechy lekko rozdrobnić.
Jajka ubić z cukrem, żeby były jasne i puszyste. Dodać mąkę i pomalutku dodawać rozpuszczoną z masłem czekoladę.
Delikatnie wymieszać. Dodać orzechy.

przepis na brownie

Smacznego!


PIECZONE BATATY Z MARCHEWKĄ.

Świetny dodatek do mięs…
Skropione oliwą, posypane grubą solą i upieczone. Genialne jako dodatek do wołowiny, kaczki…
Bataty mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki ;)

bataty z marchewką